SGC logo

News clip from Stavanger Aftenblad «Svart/hvit gospelfeiring»

FOTO: Fredrik Refvem

Svart/hvit gospelfeiring

Kan vinterbleike siddiser synge svart gospel? Vel, en gjeng amerikanske gospelkjennere mener tydeligvis det.

 

Utsolgt konserthus med et gospelkor? Vi må muligens tilbake til gospelgudfaren Andraé Crouch’ besøk i hine hårde for å finne sist gang. Men i går skjedde det altså, med koret fra Frelså og gjester fra de innerste gospelkretser i USA.

– Rått. Noen av de beste gospelfolkene i USA og oss, sier Aril Schøld, dirigent i Stavanger Gospel Company (SGC).

For å gjøre en lang historie aviskort: Light of Love – fem afroamerikanske gospelsangere – var i Stavanger, og ble oppringt av Aril Schøld i SGC. En kort stund etter satt de i samme rom møblert med et piano, noen sangere og en gryende idé til et samarbeid.

– Og det hadde jeg hørt før. «Dette må vi se om vi ikke kan gjøre noe med». Oftest renner det ut i sanden, sier Schøld.

Norge/USA

Men i dette tilfellet ventet to laaaange kvelder med telefonsamtaler og senere samarbeid med et helt lite apparat i Gospel-USA.

– Og dette er noen av de absolutt beste gospelmusikerene i Statene, sier Schøld.

Koret er tatt opp i det skjeve tårnet i Jåttåvågen. Sangerne i Light of Love har vært i Stavanger fire ganger for å forberede koret. Dette er folk som har TOTO, Bobby McFerrin, George Michael og brorparten av de amerikanske gospelstjernene på CV-en. Bandet er fullamerikansk, og prosjektet har fått navnet «The black and white project». Albumet som ble feiret i går heter «It’s Amazing».

Stort marked

Det kristne platemarkedet i USA er stort, og det er delt. «Christian Music» er dominert av de hvite, «gospel» er i all hovedsak svarte musikere og sangere. Og skottene er ganske tette.

– Det er synd, men sånn er det altså. Her ligger det en mulighet for et hvitt kor til å komme inn på et svart marked, og for en svart gruppe å få et hvitt publikum. Medlemmene i Light of Love har snakket om at et hvitt kor som synger god gospel er viktig og nærmest banebrytende. Og vi har havnet i den kategorien, noe som nok er en viktig forklaring på hvorfor de har brukt så mye tid og krefter på dette, sier Schøld.

Nettverk

Og det er ikke over når platen er trykket. 1700 (!) eksemplarer skal sendes til USA til promotering. Også til dette har Light of Love sveivet i gang sitt nettverk. Hva som nå skjer, det vet ingen.

– I verste fall har vi fått jobbe med kremen av amerikanske gospelmusikere, laget en kanonplate og lært vanvittig mye.

– Og i beste fall?

– Det våger jeg ikke å tenke på. Disse amerikanerne har holdt alt de har lovet til nå, og mer. Bare å tenke på hvem de har i sitt nettverk der borte kan gjøre meg nervøs, sier Schøld og ler.

 

 

Hentet fra Stavanger Aftenblad, skrevet av Leif Tore Lindø.

 

Trykk her for å komme til Stavanger Aftenblad

Del:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Stavanger gospel company